Ederi Düştü

Müzikte Cinsellik ve Toplumsal Cinsiyet

105,00

 Cinsellik dahildir…

Müziğin çok kolay açıklanabilir bir şey olmadığı kesin; seslendirilir ve tanımlanır. Yapıtın yazılış nedeni ve içerdiği gizli anlam boyutunda yapılan bu tanımlama kimi zaman bestecinin belirttiği program çerçevesinde yapılır, kimi zaman da kendi hissettiklerimizle. Öznellik ve nesnellik burada ortaya çıkar.

Bu kitapta öznel ve nesnel tavırların daha da öne çıkacağı müzikte cinsellik ve toplumsal cinsiyeti ele almamız okuyucuyu bir kez daha şaşırtabilir.

Edebiyat ve görsel sanatlarda olduğu gibi müzikte de cinsellik ve cinsel isteğin uyanışı işlenir…

Müzik tıpkı bir film gibi duyguları harekete geçirir, kimi duyguları ve isteklerimizi yaşamamızı sağlar. Müziği anlamada belki popüler müziklerdeki yöntemlerden yararlanabileceğine işaret eder. Tüm müzisyenler ve dinleyiciler müziğin cinsiyet ve cinsellik üzerine oturduğunu bilmektedir. Prince, Madonna, Guns N’ Roses gibi isimler erkeklik ve kadınlık gibi olguları tanımlamaya çalışır. Sonuçta bu müziğin yalnızca bir eğlence aracı olmadığı, toplumsal oluşumun temel direklerinden birinin yanlış olduğunu kanıtlamaya çalıştığını savunur. Batı sanat müziği de en az pop müzik kadar bu örgütlenmenin içinde yer almaktadır.  (Kitaptan)

(…) bir aşk şarkısının kadına mı erkeğe mi yazıldığını nasıl anlayabilirsiniz ya da herhangi bir yapıtın bir kadın tarafından yazıldığını? Narin, ince yapılı ya da kadınsı gibi özellikler yükleyerek mi? Peki, kadınlar tarafından yazılan oldukça sert, saldırgan yapıtları nasıl açıklamalı? Veyahut Faure ve Chopin gibi karşıcinsellerin bu durumda kadınsı olarak nitelendirebileceğiniz “ince” yapıtlarını?

 

Artık klasik müzikte de “star”lar var, tıpkı popüler müzikte, caz ve rock’ta olduğu gibi. Bir kültürel değişim yaşanıyor ve bu değişimle özellikle kadınların ve eşcinsellerin cinselliği öne çıkarılıyor.

Darbukalı Bach’ın, Cazcı Bach’ın yanına cinselliği çağrıştıracak bir sıfatla, Çıtır Bach ekleniyor. Yeteneğin yanına güzelliği, çekiciliği hatta şuh olmayı gerektiren bir dönüşüm bu.

Asansörde Mozart, akvaryumda Chopin, şömine alevleri eşliğinde Vivaldi dinleyebiliyoruz; kahvaltılık Debussy, akşam yemekleri için Strauss seçkileri; peki, ya erotik Liszt ya da porno Beethoven?

Bu kitapta müzikte cinselliğin yerini sorgulayıp değişen müzik kültüründe cinselliğin kullanılmasının gerekli olup olmadığı yadırganmaksızın ele alınırken dikkatimiz futbol karşılaşmaları öncesi statlarda arya söyleyen müzisyenlere, eşcinselliğini keşfettiğimiz ailemizin bestecilerine, müzikte eşcinsel duyarlığa ve eşcinsel müzikolojinin müzikte cinselliğe bakışına yönlendiriliyor.

Rock müzikte erkek egemenliğin, erkeksiliğin değil erkekliğin baskınlığı konuşulurken burada karşımıza çok sert bir soru çıkarılıyor: Rock erkek müziği midir? Bir o kadar sert bir yanıta hazır olmak gerek.

Kitabın son bölümünde dansın cinsellik çağrışımı ve içeriği önümüze çıkıyor. Dansı öğrenme-öğretme ve uygulama sürecinde davranışların içerdiği cinsel şifrelere odaklanıyoruz.

Müzikte kimi önemli konuların tartışıldığı kışkırtıcı bir inceleme…

Kategoriler: , ,

Kitap Bilgileri

Yazar:Fırat Kutluk
Hazırlayan:Özcan Özen
Kapak:Sevil Tarla
Sayfa Düzeni:Duru Su
ISBN:978-605-4906-35-2
Barkod:97860549060352
Dizi:Müzik- 2
Sayfa Sayısı:128 sf.
Boyutlar:13,5 x 19,5 cm.
Baskı Kalitesi:İki Renk, 90 gr, Enso
Basım Tarihi:Kasım 2016