Ederi Düştü

Yaftalı Tabut

105,00

Oyun içinde roman

Yaftalı Tabut tüm erkek karakterlerin kadınlar tarafından canlandırıldığı hatta sahnedeki 7 kadının da tek bir kadını canlandırdığı bir oyun. “Oyun” içinde bir oyundan çok oyun içinde bir yaşamın anlatısı. Daha ilk satırlardan içine çekileceğiniz bir sahne ve “hınzırca” kurgulanmış diyalogların sırlarını tek tek çözeceğiniz usta işi bir edebiyat metni. Her cümlesinde kadının savunusu ve kadının üzerine asılmış yaftaların ters yüz edilerek kadın varlığına dahil edilecek tanımlamalara dönüştürülmesi.

“Oynanır mı? Beni ilgilendirmiyor.”

“Oyunlarımın yazıldığı yıllardan 5-10 yıl sonra oynanmasına bir ölçüde alıştırıldım. Oynanıp oynanmaması beni ilgilendirmiyor dememe karşın, Yaftalı Tabut sahnelenme imkânı bulursa yönetmeninden dileğim, yoğunluğunu yalınlığına borçlu olan bu metnin sonuna dek korunmasıdır. Yaftalı Tabut, sözü tükenmiş yabancı tiyatroların, tekniğe sığınan sahnelemelerine uygun değildir; tam tersi, kendi geleneksel tiyatromuzun yoktan var etme yöntemiyle kurgulanmıştır ve kent seyirlik oyun tanımımı da bu nedenle hak ediyor.”

Fatma- Fatima isminin sütten kesilen anlamına geldiğini biliyorsundur sanırım, peygamber kızı… Nudiye ise haykırış, nida… Aslında sütten kesilen değil de sütten kesen çığlık olabilirsin sen!

Türkiye’nin ilk kadın oyun yazarı Fatma Nudiye Yalçı’nın tabutu yedi farklı yaş grubundan, yedi kadın tarafından taşınmaktadır. Tabut bir kadına hayatı boyunca yapıştırılan yaftalarla doludur ve kadınların her biri Fatma Nudiye Yalçı’dır.

Bilgesu Erenus, eski Vatan Partisi’nin kurucularından olan Fatma Nudiye Yalçı’nın yaşamını sorgulayıcı, çetrefilli ve son derece derinlikli bir kurgu eşliğinde, ona yakıştırılan yaftalar üzerinden, iç hesaplaşma usulünü tepetaklak edip bir hesap sormaya dönüştürerek anlatıyor.

Adına yakışır bir şekilde dünyaya, onu şekillendiren yaftalara ve hayatına giren Nazım Hikmet’ten Hikmet Kıvılcımlı’ya kadar tüm erkeklere karşı “Vardım, Varım ve Varolacağım” diye haykıran bir kadının, yalnız bugünün değil gelecek kuşakların da tartışacağı belge niteliğindeki, mücadelelerle dolu yaşamı.

***

Herkesten, yarattığı karakterlerden dahi öğrenmeye odaklı, gerektiğinde dünyaya, olaylara ve insanlara bir çocuk masumiyetine özgü gözle bakabilen, olgunluğun getirdiği bilgeliğe özgü yanılgılardan kaçınmak için okura-seyirciye başvuran, çoktandır yaftalanmış bir kalem: “Yazının Şeytanı!”

Kategoriler: ,

Kitap Bilgileri

Yazar:Bilgesu Erenus
Hazırlayan:Özcan Özen
Kapak:Sevil Tarla
Sayfa Düzeni:Duru Su
ISBN:978-605-4906-43-7
Barkod:9786054906437
Dizi:Türkçe Edebiyat- 15, Oyun-1
Sayfa Sayısı:136 sf.
Boyutlar:12 x 19 cm.
Baskı Kalitesi:S/B, 70 gr, Enso
Basım Tarihi:Haziran 2017